Hunddans- och hundassisterad-terapi

Hunddans, eller ”dog dancing”, är en sport och en konstform där hundar och deras förare samarbetar för att utföra koreograferade rörelser till musik.

Hundterapi, även känd som hundassisterad terapi, är en form av handling där tränade terapihundar används för att förbättra människors fysiska, emotionella och sociala välbefinnande.
 

Hunddans: Ett harmoniskt samspel mellan människa och hund

Hunddans, eller ”dog dancing”, är en sport och en konstform där hundar och deras förare samarbetar för att utföra koreograferade rörelser till musik. Detta fascinerande och underhållande evenemang visar inte bara upp hundens färdigheter och intelligens utan också det starka bandet mellan hund och människa.

Vad är Hunddans?

Hunddans är en relativt ny sport som kombinerar lydnad, tricks och kreativ rörelse. Det finns två huvudformer av hunddans:

  1. Heelwork to Music (HTM): Här utför hunden och föraren en rutin där hunden rör sig i olika positioner bredvid eller nära föraren till musik.
  2. Freestyle: I denna mer fria form får hunden utföra en rad olika rörelser och tricks, inklusive hopp, snurrar och slalom mellan förarens ben, som är synkroniserade till musik.

Oavsett vilken form av hunddans man ägnar sig åt, är målet att skapa en flytande, underhållande och estetiskt tilltalande uppvisning som visar upp både hundens och förarens skicklighet.

Mina kraftkällor i min barndom var dans och hund. Som barn var jag väldigt blyg och försiktig. Med min hund Frida tränar jag hunddans. Vi har premiär i Korsholms gymansium i september 2024.

Hundterapi: Helande kraft genom fyrbenta vänner

Hundassisterad aktivitet- och terapi (AAA och AAT), är en form av behandling där tränade terapihundar används för att förbättra människors fysiska, emotionella och sociala välbefinnande. Dessa kärleksfulla och intelligenta hundar erbjuder mer än bara sällskap; de kan spela en viktig roll i att lindra stress, ångest och andra mentala och fysiska problem.

Vad är hundterapi?

Hundterapi innebär att tränade hundar och deras förare arbetar tillsammans för att stödja individer genom en mängd olika interventioner. Terapihundarna besöker platser som sjukhus, skolor, äldreboenden och rehabiliteringscenter för att erbjuda tröst, sällskap och uppmuntran.

Det finns två huvudkategorier av hundterapi:

  1. Hundassisterad vård (terapi-HAT): En strukturerad form av terapi där hunden är en del av en behandlingsplan, ofta ledd av en utbildad terapeut. Målet kan vara att förbättra specifika fysiska, kognitiva eller emotionella funktioner.
  2. Hundassisterad aktivitet (HAA): Mer informella besök där terapihundar ger tröst och uppmuntran utan en specifik behandlingsplan. Dessa besök kan fortfarande ha betydande positiva effekter på patienternas välbefinnande.

Hur fungerar hundassisterad terapi?

Hundterapi fungerar genom att utnyttja den naturliga positiva effekten som interaktion med djur har på människor. Här är några av de sätt som hundterapi kan vara fördelaktigt:

  1. Emotionellt stöd: Hundar kan ge en känsla av trygghet och kärlek, vilket är särskilt värdefullt för personer som lider av depression, ångest eller sorg. När man klappar eller interagerar med en hund, frigörs oxytocin i kroppen, ett hormon som främjar lugn och välbefinnande.
  2. Social interaktion: Terapihundar kan hjälpa till att bryta isen i sociala situationer, främja kommunikation och minska ensamhet. För äldre människor eller dem som lever med kroniska sjukdomar kan besök från terapihundar vara en viktig social kontaktpunkt.
  3. Fysisk rehabilitering: För personer som återhämtar sig från skador eller operationer kan interaktion med terapihundar uppmuntra rörelse och aktivitet, såsom att gå eller kasta en boll, vilket kan vara en del av deras fysioterapi.
  4. Psykologisk förbättring: Hundar kan också hjälpa till att förbättra kognitiva funktioner genom att delta i aktiviteter som att lösa problem eller spela spel som involverar hunden.

Kontakta mig om du vill boka in oss på dans.

Direkt kontakt:

Jenny Ekman

sänd e-post: info@jennyswellnessstudio.com

ring: 044 5369715 

eller sänd frågan via kontaktformuläret nedan:

© 2022 All Rights Reserved.